რჩეული სტატიები

Grid List

ადამიანის გონებრივი შესაძლებლობები წყალზეა დამოკიდებული - ასეთ განცხადებას აკეთებენ ამერიკელი სწავლულები. მათი თქმით, წყალი შეუცვლელი რესურსია ორგანიზმისთვის და ასევე არის სუბსტანცია, რომელიც ტვინის მუშაობას უზრუნველყოფს. მკვლევარებმა გაარკვიეს, რომ თავის ტვინის შიგნით განთავსებულია რეცეპტორები, რომლებიც აქტიურდებიან ორგანიზმში წყლის მიწოდებით. ამ რეცეპტორების ამოცანაა, გაძლიერონ ტვინის აქტიურობა სპეციალური ენერგეტიკული პროცესების ხარჯზე. სწავლულები გვირჩევენ, რომ წყალი ქაოტურად კი არა, გარკვეული რეჟიმის დაცვით მივიღოთ. მაგალითად, რამდენიმე ყლუპი დალიონ საუზმემდე და მის შემდეგ, მერე კი სისტემატურად, დღის ერთსა და იმავე დროს. მკვლევარები ამტკიცებენ, რომ ამგვარად ტონუსი აიწევს მთელ ორგანიზმში, ადამიანი უფრო მეტი ენერგიით აღივსება და გაუმჯობესდება ინტელექტუალური უნარები. ამასთან, ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ წყალი ხარისხიანი, ანუ მაქსიმალურად სუფთა იყოს.

სწავლულთა ჯგუფმა, სინგაპურის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტიდან, უჩვეულო გამოყენება მოუძებნა ლუდის წარმოების ნარჩენებს. მკვლევარებმა მის საფუძველზე მცენარეული ემულგატორი შექმნეს, რომელიც კვერცხის გულს ჩაანაცვლებს მაიონეზსა და ნაყინში. ემულგატორები პროდუქტს ერთგვაროვანი მასის შენრჩუნებაში ეხმარება და არ აძლევს მას საშუალებას, რამდენიმე სითხედ გაიშალოს. მაგალითად, ზეთი და წყალი გამოიყოს მაიონეზში ან სხვა სოუსებში. ჩვეულებისამებრ, სტაბილიზატორად კვერცხის გულს იყენებენ, თუმცა, სწავლულებმა მას უსაფრთხო, მცენარეული შემცვლელი მოუძებნეს. ამისთვის მათ ლუდის ხარშვისთვის გამოყენებული მარცვლეული აიღეს - ყოველწლიურად მსოფლიოში 39 მილიონი ტონა ასეთი ნარჩენი იყრება ნაგავში და ატმოსფეროს აბინძურებს. სპეციალისტებმა კი მისგან, ახალი ტექნოლოგიის წყალობით, მცენარეული ემულგატორი მიიღეს, რომელიც გემობრივი თვისებებით არ ჩამოუვარდებს ჩვულებრივს. მის გამოყენებას ნაღების ნაყინისა და სოიოს რძის წარმოებაში აპირებენ. 

 

ხორვატიის დედაქალაქ ზაგრებში, მსოფლიოში პირველი, ნაბახუსევის მუზეუმი მუშაობს. ამ უჩვეულო ადგილის სტუმრებს შეუძლიათ, შეიტყონ რეალური ისტორიები, რაც ალკოჰოლის მიღების შემდგომ მდგომარეობას უკავშირდება. დამთვალიერებელს შეუძლია, ნაბახუსევთან დაკავშირებული საკუთარი ამბებიც მოყვეს, ნახოს უჩვეულო ექსპონატები, ასევე, შეამოწმოს რეფლექსები, თუკი სიმთვრალის ეფექტის მქონე სათვალეს გაიკეთებს. როგორც ამ დაწესებულების ორგანიზატორები ამბობენ, ნაბახუსევის მუზეუმის ძირითადი მიზანია, მეტი ინფორმაცია მისცენ ადამიანებს ალკოჰოლური სასმელების მოხმარების ნეგატიური შედეგების შესახებ. მუზეუმში შესვლა უფასოა, თუკი „სიმთვრალის სათვალეს“ გაიკეთებთ და სამიზნეს ისარს „ცხრიანში“ გაარტყამთ. დანარჩენებისთვის შესვლა 4 ევრო ღირს.

ნისლიან ალბიონზე შოკოლადის ფილა გაყიდეს აუქციონზე, რომლის ასაკიც, მეცნიერების დათვლით, 122 წელი იყო. აღნიშნავენ, რომ ტკბილეული ჯერ კიდევ დედოფალ ვიქტორიას მმართველობის დროს, 1899 წელს დაამზადეს. ბრიტანული კომპანია Rowntree-ის პროდუქცია ლინკოლნშირში, ერთ-ერთი სახლის სხვენზე, ნაგვის ყუთში იპოვეს. ვარაუდობდნენ, რომ შოკოლადის ფილის ღირებულება 100-დან 200 გირვანქა სტერლინგამდე იქნებოდა, თუმცა აუქციონზე, როგორც ისტორიული არტეფაქტი, ის 519 გირვანქად გაიყიდა.

მასაჩუსეტსის ტექნოლოგიური ინსტიტუტის სწავლულებმა მოწყობილობა შექმნეს, რომელსაც ელექტროენერგიის წარმოება ატმოსფეროდან შეუძლია. ეს მოწყობილობა გარემოს ტემპერატურის ყოველდღიურ რყევებზე რეაგირებს. დღე-ღამეს შორის, ცელსიუსის 10-გრადუსიანი განსხვავებისას, აპარატი 1.3 მილივოლტ ენერგიასა და 350 მილივოლტ პოტენციურ ენერგიას გამოიმუშავებს. ეს მარტივი სენსორებისა და საკომუნიკაციო აღჭურვილობის დასამუხტად სავსებით საკმარისია. მოწყობილობის შიგნით, სპილენძისა და ნიკელისგან დაფარული ლითონის ქაფია, რომელსაც სპეციალური ცვილი ემატება. შედეგად, აპარატის ერთი მხარე წარმოქნის სითბოს მაშინ, როდესაც მეორე მხარე აგროვებს მას. სპეციალისტები მოწყობილობის ძალის განვითარებას გეგმავენ, რათა მან სმარტფონების დამუხტვა შეძლოს.

 

კვლევების თანახმად, რომელიც ბრისტოლის უნივერსიტეტის სპეციალისტებმა ჩაატარეს, ვეგეტარიანელები დეპრესიის განვითარების უფრო მაღალი რისკქვეშ არიან, ვიდრე ისინი, რომელთა რაციონიც დაბალანსებულია და ხორცის პროდუქტებსაც შეიცავს. 10 ათასი ადამიანის მონაცემების გაანალიზების შედეგად, სპეციალისტები იმ დასკვნამდე მივიდნენ, რომ ვეგეტარიანული დიეტის მიმდევრებს ორჯერ უფრო ხშირად აქვთ ფსიქიკური ჯანმრთელობის პრობლემები ვიტამინებისა და მინერალების ნაკლებობის გამო. ვეგეტარიანელებს არ ჰყოფნით ბე-12 ვიტამინი, რომელსაც ხორცეული შეიცავს და რომელიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებს განწყობის დარეგულირებაში. კვლევების შედეგად მიღებული მონაცემებით, ვეგანების დაახლოებით 50% და ვეგეტარიანელების 7%, ამ ვიტამინის დეფიციტს განიცდის. გარდა ამისა, მცენარეული რაციონის მიმდევრები იშვიათად მიირთმევენ ზღვის პროდუქტებს, რაც ასევე, შეიძლება, დეპრესიული სიმპტომების განვითარების მიზეზი გახდეს. რაციონში რკინის ნაკლებობა კიდევ ერთი მიზეზია, რის გამოც, შესაძლოა, ვეგეტარიანელები განწყობის აშლილობას უჩიოდნენ.